determinant vatten

Enligt DALY – den totala sjukdomsbördan, var den främsta indikatoren HIV/AIDS som ledde med 63 %, en annan av de vanligaste sjukdomarna är Diarrhoeal diseases som ligger på 3 %. Diarréesjukdomar sprids via dåligt vatten och bristande hygien, vilket vi kan koppla till Sydafrika där visserligen 93 % av landets befolkning (www.globalis.com) har tillgång till rent vatten och 82 % av befolkningen på landsbygden. Dock så har endast 59 % av befolkningen tillgång till välutbyggda sanitärinlägg och på landsbygden är det så lågt som 49 %.

 
Sanitärinlägg kontrollerar utsläppen av farliga kemikalier och annat som skadar vattenreserverna. Vi antar att färre har tillgång till rent vatten på landsbygden då färre har tillgång till toaletter vilket leder till att folk blir tvungna att uträtta sina behov utomhus som sedan via regnvatten kan spridas till risfält och andra åkrar. Underviktiga och undernärda är dem som blir värst drabbade av Diarréesjukdomar då det är väldigt påfrestande för kroppen. Man blir lätt uttorkad och får vätskebrist, har man då endast tillgång till smutsigt vatten blir det som en ond cirkel.  


 Vattenbristen är stor i Sydafrika, efterfrågan är hög men resurserna är knappa då landet har väldigt få sjöar och vattendrag. Dessutom är en mycket stor del av nederbörden sur pga. föroreningar från fabriker och dylikt. Detta bidrar till jorderosion och marken blir inte odlingsbar, även öken har en tendens till att spridas.  


 Hur stor procent av Sydafrika som är underviktiga/ undernärda saknas dock så presenteras 11,5 % av Sydafrikas barn underviktiga. Det är en hög siffra och riskgruppen likaså.

/Matilda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0