grundfakta

 

Invånare

Sydafrika har en befolkning på över 50 miljoner människor(2009). Enligt den finska hemsidan global.finland.fi beskriver man hur populationen ökar: 

 

Sydafrika

 

Yta km2

1 219 912

 

Befolkning (2009) [1]

50,1  milj

 

Befolkningsprognos 2050 [1]

56,8  milj

 

Befolkningstillväxt i snitt 2005-2010 (2009) [1]

1

 

 

/Isak

Miljön

 

Sydafrika ligger längs söderut på den Afrikanska kontinenten med det Atlantiska till väst och det Indiska havet till öst.

I stora delar av Sydafrika finner man mycket bergområden, med fjällområden, med den dominerande inlandsplatån och längs kusterna finns bördig mark. Dock är brist på vatten ett väldigt problem på grund av avsaknad av stora floder och insjöar i landet.

 

/Kalle

Styrelseskick

Sydafrika styrs i nuläget av det socialdemokratiska partiet ANC, African National Congress med Jacob Zuma som ledare/president för partiet. Landet har länge styrts av ANC, med ledare som Nelson Mandela och Thabo Mbeki.

Partiets främsta mål är att minska de ekonomiska och sociala skillnaderna i landet, att delvis försöka tackla den höga arbetslösheten i landet som än idag existerar, runt 25 % saknar arbete, och i och med det vill de kunna motverka den kraftiga kriminaliteten och de ekonomiska klyftorna i landet.

Efter Mandelas tid började korruption att härja bland de politiska ledningarna och skapade bland annat splittringar i det ledande partiet ANC.

 

/Rahma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0