Hur definierar vi hälsa/ohälsa

Hälsa och ohälsa, kan upplevas olika, vissa kanske tycker att de lever ett hälsofullt liv beroende på hur rent medicinskt friskt de lever, det är såklart en faktor, men det är en av många. Du kanske lever i ett land där sjukvård inte är självklart. Även utbildning och ekonomisk framgång är faktorer för ett hälsofyllt liv. Beroende på hur ens livsstil ser ut så ser vi stora skillnader hos människor, som t.ex: om en person har dåliga kostvanor, är stressad eller röker så lever personen i fråga ett ohälsofyllt liv, till skillnad från en person som kanske tränar, inte är stressad och håller sig borta från rökning. Medfödda faktorer är en ganska stark grund att utgå från när man bedömer en persons hälsa/ohälsa, t.ex: kön, ålder, etnicitet, ålder, social position osv...

 

För att citera SOU: ”Begreppet hälsa innebär fyra var för sig lika värdebegrepp, nämligen långt liv, rikt liv, friskt liv och jämlikt liv” 1997.

Även WHOs definition av hälsa lyder som sådan: Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0